• Μ’ ένα βιβλίο συζητώ διαδικτυακά: “Στου Χατζηφράγκου"

    Περισσότερα

     
Ποιητικές νότες
Σκόρπια Πουλιά
 

Βιβλίο και μόρφωση

Μορφωμένος δεν είναι ο άνθρωπος των πολλών βιβλίων αλλά εκείνος που ξέρει να εμβαθύνει σε λίγους και αξιόλογους συγγραφείς. Ξέρει να κρίνει, να διακρίνει, να αξιολογεί, να επιλέγει. Ξέρει να συνδιαλέγεται ελεύθερα, υπεύθυνα και συνειδητά με τη ζωή:

"Ντρέπομαι που είμαι έτσι αδειανός" είπε ο Λόγος στην Πράξη.

"Καταλαβαίνω πόσο είμαι φτωχή, όταν βλέπω εσένα" είπε η Πράξη στον Λόγο.

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ

Όσο προχωράμε στην αληθινή μόρφωση, τόσο πιο πολύ πραγματώνουμε αυτή τη βαθιά σκέψη του Ινδού ποιητή. Δημιουργικό διάβασμα και δράση, λόγος και πράξη, αγάπη και δύναμη, αρμονικά δεμένα στον σύγχρονο μορφωμένο άνθρωπο, για το κτίσιμο ενός πολιτισμού που δεν θα παραχωρεί τα πρωτεία στις υλικές ανέσεις αλλά στην αξία "άνθρωπος" σαν ψυχοσωματική και πνευματική ύπαρξη.

αδιέξοδο το μέτριο βιβλίο...

"...δεν οδηγεί πουθενά, δε διαβάζεται, απογοητεύει, παραπλανά. Εμφανίζει σαν πρόοδο τον αμοραλισμό, την αβουλία, το νόμο της ζούγκλας, την άμορφη τέχνη. Αλλά αυτό είναι ο πιο ρηχός κομφορμισμός. Και ο πιο επικίνδυνος αφού σαν θεωρία προσφέρει την τεχνοκρατία, σαν λογοτεχνική σχολή την τεχνική της γλώσσας, σαν πνευματική αναγέννηση την ψυχανάλυση και τον ορθολογισμό, σαν μυστικισμό το παράλογο, σαν ευτυχία την άνεση."

Αντρέ Μωρουά

"O πραγματικός εχθρός της μεγάλης λογοτεχνίας είναι η μέτρια λογοτεχνία, η οποία με σύμμαχο την αγορά και τα Μ.Μ.Ε μάχεται σκληρά την πρώτη".

Iσμαήλ Κανταρέ