Ποιητικές νότες
Σκόρπια Πουλιά
 

Μ’ ένα βιβλίο συζητώ: «Ο πειρασμός της αθωότητας»

Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου σας προσκαλεί στην εκδήλωση  Μ’ ένα βιβλίο συζητώ που διοργανώνει Κυριακή 24 Νοεμβρίου 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς, Γρ. Λαμπράκη 19, όπου ο κ. Λάμπρος Λάσδας, ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής θα εισηγηθεί για συζήτηση το βιβλίο του Πασκάλ Μπρυκνέρ «Ο πειρασμός της αθωότητας», Εκδόσεις Αστάρτη.
Παράλληλα θα γίνει έκθεση βιβλίου.
 
''Γεννιέμαι σημαίνει εμφανίζομαι στο δικαστήριο'' γράφει ο Μπρυκνέρ, στη προσπάθεια να τονίσει με εμφατικό τρόπο, πόσο εκτεθειμένοι και ανυπεράσπιστοι είμαστε απέναντι στις ματιές των άλλων, στους χαρακτηρισμούς, στις φαντασιώσεις που έχουν για μας, στην εικόνα που φτιάχνουν, στο πεπρωμένο που υφαίνουν για χάρη μας.
Ο άνθρωπος παλεύει μέσα στο κόσμο, ελευθερώνεται από ψευτοδεδομένα και στατικές κρίσεις που του προσάπτουν είτε υιοθετεί ό,τι ορίζουν οι άλλοι για αυτόν, φτιάχνει και ξαναφτιάχνει τον εαυτό του, επικυρώνει τη ζωή του, όλα αυτά όμως κάτω από την άγρυπνη παρουσία των κριτών του, του κοινωνικού περίγυρου.   
Η διαρκής αντιπαράθεση στο "πώς θέλω τον εαυτό μου" και το "τι θέλουν οι άλλοι από εμένα" αποτυπώνεται -συμπτωματικά-στις "κρίσεις πανικού", όπου το άτομο βρίσκεται μεταξύ δύο αποφάσεων: να γίνει αυτό που σχεδιάζει το ίδιο ή να ακολουθήσει ένα αλλοτριωμένο σενάριο ζωής έτσι όπως υποδεικνύεται από "ερινύες" και δεσμεύσεις.
Δύο είναι οι κύριες άμυνες που ο αναπτύσσει ο σύγχρονος άνθρωπος όταν αποτυγχάνει να είναι ο εαυτός του κατά τον Μπρυκνέρ. Η μία  είναι ο παιδισμός -η επίρριψη δηλαδή ευθυνών στους άλλους για ο,τιδήποτε συμβαίνει- ενώ και με την θυματοποίηση -την προνομιακή μεταχείριση που εξασφαλίζει η εμμονική ενασχόληση με την οδύνη- το άτομο καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα:  "ήμουν φτιαγμένος για να ζήσω και πεθαίνω δίχως να έχω ζήσει".
Η πνευματική ενηλικίωση δεν είναι αυτονόητη ούτε εντάσσεται στα εξελικτικά στάδια ανάπτυξης. Αποτελεί επιλογή υπέρβασης της ύπαρξης και ο μοναδικός δρόμος για να βιώσει κάποιος τη ζωή του.
Λάμπρος Λάσδας