Ποιητικές νότες
Σκόρπια Πουλιά
 

Μ’ ένα βιβλίο συζητώ: “De Profundis (Εκ Βαθέων)”

Η  Λέσχη σας προσκαλεί στην εκδήλωση Μ’ ένα βιβλίο συζητώ, Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015 7μ.μ., στο Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Ολυμπιονικών & Αγ. Σοφίας, Ν. Ψυχικό.
Ο Δημήτρης Κωστελέτος, αρχιτέκτων, θα εισηγηθεί για συζήτηση με το κοινό, το βιβλίο «De Profundis (Εκ Βαθέων)» του Όσκαρ Ουάιλντ, Εκδόσεις «Γκοβόστης». 
Παράλληλα, θα γίνει έκθεση ποιοτικού βιβλίου. 

Στο βιβλίο «De Profundis», ο συγγραφέας εκθέτει μια συνταρακτική εξομολόγηση ζωής, με επίκεντρο τη συμπεριφορά του φίλου του Άλφρεντ Ντάγκλας που οδήγησε τον Ο.W  στην πτώχευσή του και στη φυλακή. Μέσα στα ανήλιαγα κελιά, ολόκληρη η ζωή, οι αξίες, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες, τα ανδραγαθήματα και οι απογοητεύσεις που γνώρισε ο μεγάλος Άγγλος συγγραφέας, ο δημιουργός αριστουργημάτων της παγκόσμιας λογοτεχνίας («Σαλώμη», «Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ») περνούν μπροστά από τα μάτια του και κάνει την αποτίμηση και την αυτοκριτική της ζωής του έως τότε. Είναι χαρακτηριστική η διάσταση μεταξύ της ποιότητας του έργου του και της προκλητικής ζωής του.  Η κρίση τον οδηγεί στη γνωριμία του με τον Χριστό και την εμβάθυνση στο μήνυμα του Ευαγγελίου κάνει δε πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις γύρω από το θεάνθρωπο και το μήνυμά του. 

Ενώ ο Χριστός δεν είπε στους ανθρώπους «ζείτε για τους άλλους», έδειξε πως δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στις ζωές των άλλων και στη δική μας τη ζωή. Με τον τρόπο αυτό έδωσε στον άνθρωπο μία ευρύτερη, μία τιτανική προσωπικότητα. Από τον ερχομό του και ύστερα, η ιστορία του κάθε ξεχωριστού ατόμου είναι, ή μπορεί να γίνει η ιστορία του κόσμου. σ.145
 
Οι περισσότεροι άνθρωποι ζούνε για την αγάπη και τον θαυμασμό. Αλλά με αγάπη και θαυμασμό θα έπρεπε να ζούμε. σ.152