Ποιητικές νότες
Σκόρπια Πουλιά
 

Μ’ ένα βιβλίο συζητάμε, μ’ ένα... μαχαίρι κόβουμε την πίτα μας!

Η  Λέσχη, σας προσκαλεί στην εκδήλωση Μ’ ένα βιβλίο συζητώ, Κυριακή  10 Ιανουαρίου 2016, 7 μ.μ. Μαζί θα κόψουμε και την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας!
 
Η Ειρήνη Μαντά-Παπανδρέου, συγγραφέας θα εισηγηθεί για συζήτηση, το βιβλίο της Τζιν Ντιπρό «Υπόγεια πολιτεία», εφηβικό μυθιστόρημα φαντασίας, Εκδόσεις Πατάκη.
Παράλληλα, θα γίνει έκθεση ποιοτικού βιβλίου
 
Ένα βιβλίο που ανήκει στην κατηγορία των ΥΑ (young adults) όπως ονομάζονται στο εξωτερικό τα εφηβικά μυθιστορήματα. Σ' αυτή την κατηγορία βρίσκουμε πολλά ονομαστά ευπόληπτα βιβλία, για παράδειγμα τους Αγώνες Πείνας και τον Λαβύρινθο.
 
Σ' ένα κόσμο μελλοντικό παρουσιάζεται κάποτε η ανάγκη λίγοι εκλεκτοί να μετοικήσουν στα έγκατα της γης, προκειμένου το ανθρώπινο είδος να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον πρώτο τόμο της τριλογίας, η καταστροφή, ο κίνδυνος από τον οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί ο άνθρωπος, δεν κατονομάζεται. Οι άνθρωποι που έφτιαξαν την Υπόγεια Πολιτεία, οι Δημιουργοί, όπως αποκαλούνται, και με αυτό το όνομα μνημονεύονται μεταξύ των ανθρώπων, γνωρίζουν πως το εγχείρημά τους είναι καταδικασμένο σε αποτυχία, αν οι άνθρωποι διαρκώς νοσταλγούν την επιφάνεια και την αναζητούν. Έτσι, αποκρύπτουν την επίγεια καταγωγή των ανθρώπων. Τα παιδιά που γεννιούνται στην Υπόγεια Πολιτεία δεν γνωρίζουν κανέναν άλλο κόσμο. Έννοιες όπως θάλασσα, ήλιος, γη, πλοίο, είναι παντελώς άγνωστες. 
 
Οι κάτοικοι της Υπόγειας Πόλης γνωρίζουν μονάχα τα ηλεκτρικά φώτα που ορίζουν μέρα και νύχτα, τα θερμοκήπια που τροφοδοτούν την Πολιτεία με φρέσκα λαχανικά και τη μεγάλη γεννήτρια, που σε κάποιο υπόγειο υπάρχει κρυμμένη και τροφοδοτεί τα πάντα. Όμως κάποτε τα φώτα αρχίζουν τα τρεμοπαίζουν, οι λαμπτήρες χαλάνε και δεν αντικαθίστανται, τα τρόφιμα τελειώνουν. Η ίδια η Πολιτεία καταρρέει. Εξάλλου η Πολιτεία δεν φτιάχτηκε για να κρατήσει αιώνια. Μονάχα διακόσια, διακόσια είκοσι χρόνια, ώσπου η επιφάνεια της γης να καταστεί ξανά ασφαλής και κατοικήσιμη. 
 
Ο Ντουν με τη Λίνα, οι ήρωές μας, θα αντιληφθούν την επικείμενη καταστροφή και, βασισμένοι σε κάποιες μυστικές οδηγίες που δόθηκαν από τους δημιουργούς στον πρώτο δήμαρχο της πόλης, θα αναζητήσουν το μονοπάτι που θα τους ξαναβγάλει στο φως. Όμως, προσοχή: κάποιοι δε θέλουν να γίνουν γνωστές οι οδηγίες στους πολλούς και δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τη μοίρα των συνανθρώπων τους. Οι ήρωές μας, εκτός από τη δυσπιστία τους για την αυθεντικότητα των οδηγιών, θα έχουν να αντιμετωπίσουν πλήθος άλλες κακοδαιμονίες, στην πορεία τους για το φως. 
 
Ειρήνη Μαντά-Παπανδρέου