• Μ’ ένα βιβλίο συζητώ διαδικτυακά: “Στου Χατζηφράγκου"

    Περισσότερα

     
Ποιητικές νότες
Σκόρπια Πουλιά
 

 

Τίτλος: Ούτε το όνομά μου

Συγγραφέας: Θέα Χάλο

Εκδότης: Γκοβότσης

Τιμή: 21 €

Διηγήσεις Βιογραφικές.
Η Θέα Χάλο μάς παρασύρει, με την αληθινότητα του λόγου της, σ’ ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό κεφάλαιο της ιστορίας: τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από την Τουρκική κυβέρνηση στα χρόνια που ακολούθησαν τον Α' παγκόσμιο πόλεμο. Το βαθιά συγκινητικό πορτρέτο της μητέρας της Σάνο και της οικογένειάς της, αγγίζει πολλά ηθικά ζητήματα που μας αφορούν όλους.
Η συγγραφέας ξεδιπλώνει με ζωντανές λεπτομέρειες τον αφανισμό της οικογένειάς της και μας δίνει μια μαρτυρία των τρομερών συμβάντων εκείνης της γενοκτονίας, που ανήκαν στις χριστιανικές μειονότητες των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων. Εβδομήντα χρόνια μετά τον εκπατρισμό της, η Σάνο και η κόρη της επιστρέφουν στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια αναζήτησης του χωριού και του πατρικού σπιτιού.
Το έργο απευθύνεται στους αναγνώστες που ενδιαφέρονται για το μέλλον της ανθρωπότητας. Γιατί, όπως λέει ο Πωλ Βαλερύ: «Μόνον για τον άνθρωπο που έχει μέσα του το πάθος για το μέλλον, η ιδέα του παρελθόντος αποκτά περιεχόμενο και αξία».
Αυτό το βιβλίο όπως και κάθε βιβλίο είναι μια πρόκληση, μια προσφορά. Μια πράξη υπέρτατης φιλίας, ν’ ανοίξει ένας άνθρωπος την καρδιά του και να προσφέρει τις λεπτομέρειες της σκέψης του με τρόπο φιλικό, ειλικρινή, στοχαστικό.

Αναστασία Τσιακάλου