• Μ’ ένα βιβλίο συζητώ διαδικτυακά: “Στου Χατζηφράγκου"

  Περισσότερα

   
Ποιητικές νότες
Σκόρπια Πουλιά
 

Πρόγραμμα: Active citizens fund

 

  


Το έργο 
«Δημιουργία 17 ποιοτικών Δανειστικών Βιβλιοθηκών "για σένα!" σε 11 σχολεία με μαθητές Ρομά και 6 σχολεία εντός Καταστημάτων Κράτησης», υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Eλληνική Λέσχη του Βιβλίου.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.
Δείτε περισσότερα στο: www.activecitizensfund.gr

 

Έργο - Προσδοκώμενο αποτέλεσμα: Ενδυνάμωση ευπαθών ομάδων

Το έργο θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση ευπαθών ομάδων Ρομά και Κρατουμένων με την ανάπτυξη μεθόδων για την αντιμετώπιση των αναγκών τους. Σκοπεύει να επιλύσει την ανάγκη απόκτησης Δανειστικής Βιβλιοθήκης: α. 11 Δημοτικών Σχολείων με μαθητές Ρομά  β. 6 Σχολείων εντός Καταστημάτων Κράτησης
Παράλληλα θα βοηθήσει στην ενίσχυση και συμπλήρωση του έργου διδασκαλίας και εκπαίδευσης. Θα επιμορφώσει τις ομάδες στόχου και θα ενισχύσει την προσβασιμότητά τους σε επιλεγμένα, ποιοτικά βιβλία που ψυχαγωγούν, μορφώνουν και ανεβάζουν το επίπεδο ζωής.

Η δημιουργία Δανειστικών Βιβλιοθηκών «για σένα» θα γίνει για την ομάδα Ρομά, στα Δημοτικά σχολεία νομού Αττικής: 2o Ζεφυρίου, 2o & 9o & 5o Άνω Λιοσίων, 2o & 6o Αγίας Βαρβάρας, 7o & 6o & 11ο Ασπρόπυργου, 23ο & 16ο Αχαρνών. 
Για την ομάδα κρατουμένων: Δημοτικό Σχολείο καταστημάτων κράτησης ενηλίκων Κομοτηνής & Ναυπλίου. Δημοτικό Σχολείο & Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας καταστήματος κράτησης ενηλίκων Γρεβενών. Δημοτικό Σχολείο καταστήματος κράτησης ανηλίκων 15 έως 18, Κορίνθου. Δημοτικό Σχολείο & Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας καταστήματος κράτησης νέων από 18 έως 21 Αυλώνα. Δημοτικό Σχολείο & Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας καταστήματος κράτησης γυναικών Θήβας. 

Μετά την ολοκλήρωση του έργου 17 Σχολεία θα έχουν ενισχυθεί με νέες ποιοτικές Δανειστικές Βιβλιοθήκες «για σένα» που θα περιλαμβάνουν στοχευμένα βιβλία βασισμένα στις ιδιαιτερότητες των ομάδων στόχου των Σχολείων, καθώς και υλικό οργάνωσης, λειτουργίας, έμπνευσης και επίπλου βιβλιοθήκης. 1.795 μαθητές Ρομά και 550 μαθητές κρατούμενοι θα επωφεληθούν από το έργο. Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου, με εμπειρία 42 χρόνων στη δημιουργία Δανειστικών Βιβλιοθηκών «για σένα» θα υλοποιήσει αποκλειστικά το έργο,χωρίς εταίρους.

 
EEA Grants και Διαχειριστής Επιχορήγησης προγράμματος

 • Ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του ΕΟΧ:
  Η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία υπέγραψαν το 1992 Σύμφωνο Συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ, γνωστότερος ως EEA Grants, είναι ένα εργαλείο χρηματοδοτικής ενίσχυσης που δημιουργήθηκε από τις τρεις αυτές χώρες και είναι διαθέσιμο σε 15 χώρες-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα. Τη διαχείριση του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.
  Δείτε περισσότερα στο www.eeagrants.org 
   
 • Το Ίδρυμα Μποδοσάκη:
  Το Ίδρυμα Μποδοσάκη ιδρύθηκε το 1972 από τον Πρόδρομο - Μποδοσάκη Αθανασιάδη, ο οποίος αποφάσισε να διαθέσει την περιουσία του για την προώθηση της εκπαίδευσης, της υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επιπλέον, το Ίδρυμα υποστηρίζει ΜΚΟ που εργάζονται με κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει βαθιά γνώση του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού τομέα στην Ελλάδα και από τη στιγμή της ίδρυσής του ως σήμερα έχει διαχειριστεί περισσότερα από €450 εκατομμύρια, που έχουν δαπανηθεί δίνοντας έμφαση στη μείωση της ανισότητας των ευκαιριών, στην εκπαίδευση των νέων, στη βελτίωση ιατρικών και ερευνητικών υποδομών και στην προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος.
  Δείτε περισσότερα στο www.bodossaki.gr

 • Το SolidarityNow:
  Το SolidarityNow (SN) είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2013 για να ανταποκριθεί στις ανάγκες και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πιο ευπαθών και περιθωριοποιημένων ομάδων, χωρίς διάκριση. Τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ εκτεταμένες δράσεις υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη χώρα.
  Όραμα του οργανισμού είναι να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων και να τους ενδυναμώσει ώστε να διεκδικήσουν μια δικαιότερη κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.
  Το όραμα γίνεται πράξη μέσα από τρεις βασικούς στρατηγικούς πυλώνες: α) Προάσπιση της ασφάλειας και προστασίας β) Υποστήριξη των ευκαιριών βιοπορισμού και της ένταξης στην αγορά εργασίας γ) Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της κοινωνίας των πολιτών και προάσπιση των αξιών μιας ανοιχτής κοινωνίας.
  Το SolidarityNow έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα 300.000 ανθρώπους, τόσο μέσω της απευθείας υλοποίησης προγραμμάτων όσο και μέσω δωρεών για την στήριξη δράσεων της κοινωνίας των πολιτών. Μέσω των δωρεών του, το SN έχει μέχρι σήμερα υποστηρίξει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την υλοποίηση 73 προγραμμάτων, συνολικού ύψους 14,4 εκ. ευρώ.
  Δείτε περισσότερα στο www.solidaritynow.org


Τα νέα μας

Ευχαριστούμε που παραμένετε κοντά μας. Θα είστε πάντα ενήμεροι με νέα, δράσεις, αποτελέσματα, ζωντανό οπτικοακουστικό υλικό, σχετικά με το έργο "Ενδυνάμωση ευπαθών ομάδων", μέσω της δημιουργίας 17 Δανειστικών Βιβλιοθηκών "για σένα".

 

Υπεύθυνη επικοινωνίας

 

Ένθη Κουιρίνη  
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
E: info@elbi.gr | ekouirini@gmail.com
T: 210 646 3263 & 210 646 3888
Μ: 694 8303283