• Μ’ ένα βιβλίο συζητώ διαδικτυακά: “Στου Χατζηφράγκου"

    Περισσότερα

     
Ποιητικές νότες
Σκόρπια Πουλιά
 

Μ’ ένα βιβλίο συζητώ

Η Λέσχη, σας προσκαλεί στην εκδήλωση , Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου,     7 μ.μ. στο Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο Ν. Ψυχικού, Ολυμπιονικών και Αγίας Σοφίας (στάση Σκαλάκια, τηλ. 210 6749137). 

Ο Παναγιώτης Παπασπύρου, Υποψήφιος Διδάκτορας Αστροφυσικής, θα εισηγηθεί για συζήτηση το βιβλίο του κ. Παύλου Δημοτάκη, ομόνυμου Καθηγητή Πυρηνικής Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών, «Η αρμονία της Δημοκρατίας και το χάος των Ελλήνων". 
Παράλληλα, θα γίνει έκθεση ποιοτικού βιβλίου. 
 
Το βιβλίο αυτό, του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ.Παύλου Δημοτάκη, εξετάζει την αιτία της δημιουργίας του ελληνικού πολιτισμού μέσα στον χώρο, στον οποίο γεννήθηκε. 
 
Η συνέργεια των χαρακτηριστικών του πλούσιου γεωγραφικού ανάγλυφου, του πολύπλοκου βιολογικού περιβάλλοντος, αλλά και της ιδιαιτερότητας του τρόπου σκέψης και δράσης των κατοίκων αυτού του χώρου καθορίζουν τις αιτίες και τα φυσικά χαρακτηριστικά του. 
Αυτοί οι παράγοντες συμπλέκονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ορίζοντας την πλούσια πολιτισμική πολυπλοκότητα του ελληνικού πολιτισμού. Ο πολιτισμός αυτός, εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, δημιουργεί τον πολύ ιδιαίτερο θεσμό της πόλης κράτους. 
 
Μέσα στην κυψέλη των πόλεων-κρατών δημιουργείται η δημοκρατία, και τα δώρα της, όπως η φιλοσοφία, η επιστήμη και η τραγωδία, για πρώτη φορά στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού. Ο ελληνικός πολιτισμός εξελίσσεται μέσα από περιόδους τάξης και χάους, μέσα από πολιτισμικούς θριάμβους και ήττες. Η δημοκρατία, εγγενής στον ελληνικό πολιτισμό, γνωρίζει την εναλλαγή της τάξης και του χάους, της δημιουργίας και της καταστροφής, σφραγίζοντας την ιστορία και τον χαρακτήρα αυτού του πολιτισμού, και συντροφεύοντάς τον έως και την εποχή μας.